Integratieve hypnotherapie

integratieve-hypnotherapie-amsterdam

Via hypnotherapie kun je in contact komen met datgene waar je meestal niet zomaar toegang toe hebt, het onbewuste. Daarbij kun je denken aan een ijsberg waarvan maar een klein gedeelte, het bewuste, boven water te zien is. Wat je niet ziet onder water, het onbewuste, is minstens zo essentieel. Veel van ons doen, denken en gevoelens evenals lichamelijke processen sturen we niet bewust aan maar we doen ze zonder dat we daar bewust bij stil hoeven te staan. Denk bijvoorbeeld aan fietsen of autorijden. Ooit heb je dat bewust moeten aanleren maar nu doe je dat gewoon zonder dat je daar bewust mee bezig hoef te zijn. Dat is handig want je kunt je bewuste aandacht daardoor beter richten op het verkeer of op het zoeken van de weg.

 

Trance

Via trance kun je toegang krijgen tot dat onbewuste. Trance is niets anders dan geconcentreerde aandacht, een beperkt focus eigenlijk. Bijvoorbeeld als je zo verdiept bent in een boek of film waardoor je de tijd helemaal vergeet. Maar ook storende, negatieve gedachten of emoties kunnen je zo in beslag nemen dat je niet meer open kunt staan voor andere gezichtspunten. Alsof je door een nauwe koker kijkt. Ook dan kun je spreken van (negatieve en ongewilde) trances.

Een hypnotherapeut werkt met tranceverschijnselen door een cliënt bewust in trance te begeleiden of door te werken met de tranceverschijnselen die al bij de cliënt aanwezig zijn. In dat laatste geval hebben we het over natuurlijke trance. Vanuit de integratieve benadering van de hypnotherapie en de Inner Child benadering ben ik steeds meer gaan werken met die natuurlijke trance die vaak in problemen of in de probleemfocus aanwezig is.

Problemen zoals angst of andere steeds terugkerende lastige emoties, gedachten, belemmerende overtuigingen of gedrag kun je immers zien als onbewuste en ongewilde trances.

Integratieve hypnotherapie is vooral van nut voor problemen waarbij onbewuste of automatische patronen in het spel zijn. Pogingen om iets anders te ‘willen’ of om te proberen jezelf te veranderen zijn dan niet toereikend en gaan in veel gevallen juist deel uitmaken van het probleem. Ook enkel praten helpt dan niet voldoende. Door te werken met trance kun je onbewust leren en inzicht krijgen in onbewuste patronen en controle over automatische reacties, zodat je deze kunt loslaten of in je bewuste leven integreren.

Integratief

Bijzonder aan hypnotherapie is, dat zowel psychische als lichamelijke processen kunnen worden beïnvloed.

Wat betreft psychische of psycho-sociale klachten kan het gaan om gedragspatronen zoals teveel eten of taken uitstellen of vermijden maar ook om storende gedachten en emoties: piekeren, terugkerende schuldgevoelens, gevoelens van woede, agressie, onzekerheid, spanning of vermoeidheid. Of ook om het verwerken van trauma’s en emotionele gebeurtenissen. Daarnaast angsten en fobieën, klachten van depressieve aard, problemen rond het zelfbeeld, werkgerelateerde problematiek, stress, keuzeproblematiek, relatieproblematiek, verlies en rouw.

Hypnotherapie kan ook werkzaam zijn bij (onbegrepen) somatische klachten, bijvoorbeeld pijnklachten en maag- en darmklachten zoals het prikkelbaar darmsyndroom. Belangrijk is daarbij dat de diagnose is gesteld door een arts en dat de cliënt ook zo nodig bij een arts onder behandeling is.

Al naar gelang de vraag van de cliënt en wat bij hem of haar past, maak ik tevens gebruik van diverse benaderingen en werkvormen uit de cognitieve therapie, oplossingsgerichte therapie, NLP, delenwerk, voice dialogue, Inner Child en regressie, Somatic Experiencing®, EMDR, mindfulness en ACT. Wanneer onverwerkte jeugdervaringen aan de wortel liggen van de ervaren problematiek werk ik graag met de Inner Child benadering.

Lees meer over de tarieven, vergoedingen en praktische zaken op de pagina praktijkinformatie.

Wat anderen zeggen

★★★★★

Mezelf leren accepteren en omarmen

“Ik kom al een aantal jaar bij Ellen, in eerste instantie toen het niet goed met me ging, en later heb ik de draad opgepakt toen het juist wel goed met me ging. Dat was voor mij het moment om aan de slag te gaan met terugkerende patronen die ik zelf graag anders had willen zien. Ellen kijkt bij binnenkomst wat ik nodig heb en samen kijken we wat er op dat moment nodig is om mij te helpen. Kijken hoe ik me voel en daar de ruimte aan geven zodat ik er niet voor wegloop. Ellen heeft mij geholpen het contact tussen hoofd en lichaam weer terug te krijgen. Het helpt mij te herkennen dat er spanning in mijn lichaam zit en daardoor gestressed raak. Door het te herkennen kan ik het toelaten en daarna verdwijnt het naar de achtergrond zonder dat ik er tegen vecht. De afgelopen jaren heb ik mezelf leren accepteren en omarmen, daar ben ik haar dankbaar voor!”

– Elze –

Geheel nieuw perspectief

“Wat ik altijd gezocht heb in therapie is het transformerende. Niet zozeer oplossingen zoeken voor mijn angsten en ongemakkelijkheden, maar veel meer het vinden van waarde, van vrijheid en autonomie. Juist bij jou heb ik daar mee kunnen werken. Kunnen onderzoeken en bouwen.

Het heeft een geheel nieuw perspectief op mijn leven gegeven. Het heeft mijn ziekte in een nieuw licht geplaatst, het heeft mij weer een toekomst gegeven. Uiteindelijk ging het dit jaar vooral over leven, over ook hoe de zon meer is gaan schijnen, over hoe mooi nieuwgierigheid is, over hoe kleuren zich verdiepen en over hoe heerlijk het leven nu ruikt. Eigenlijk ben ik gewoon een gelukkig mens geworden.

Nu ik op weg ben naar herstel proef ik de vruchten van ons harde werken. Na de eerste schrik ben ik rustig mijn ziek zijn ingegaan. Ik heb werk direct kunnen loslaten en toen was er ook ontspanning en terugdenken aan het afgelopen jaar. Over wat een goed jaar het geweest is, over hoe hard en mooi ik heb kunnen werken met jou en over hoe ik daardoor gegroeid ben dit jaar. Ziek zijn is nu niet donker, maar ingetogen grijzig zoals het weer nu.”

– Gerard –

Nieuwe stappen zetten in mijn ontwikkeling

“Ellen heeft mij enorm goed geholpen om nieuwe stappen te zetten in mijn ontwikkeling. In de therapie richt Ellen nadrukkelijk ook de aandacht op wat positief is. Het was heilzaam om aansluiting te vinden bij wat krachtig en fris is in mijn leven. Die gerichtheid op het positieve is een koesterende relativering van oude kindpijn. De meditatiesessies zijn  een mooi middel om contact te komen met gevoelsstromen die onderbelicht blijven als je teveel leeft vanuit je hoofd.

Ellen is naar mijn mening een buitengewone intelligente vrouw. Ze is duidelijk goed onderlegd en vakkundig. Zij stijgt boven boekenkennis uit en brengt haar eigen begaafdheid en wijsheid op een effectieve manier in.

Ze luistert heel zorgvuldig en onthoudt goed wat ik verteld hebt. Ze stelt mooie vragen die behulpzaam zijn. Ook waardeerde ik haar creativiteit om te zoeken naar manieren om mijn afweermechanismen te keren.”

– Henriëtte –

Leren coulanter naar jezelf te zijn

“Ellen is heel sterk in het naar boven halen van de essentie van je verhaal en daar steeds naar terug te keren. Zo leer je verbanden te leggen en met mededogen naar je verleden te kijken en coulanter te zijn naar jezelf.”

-N.P.-

Ellen Marijnen

Marijnen therapie & coaching

Je bent welkom in mijn praktijk in Amsterdam

Contact

Wil je meer informatie of een afspraak maken voor een kosteloos telefonisch kennismakingsgesprek of direct voor een intake, stuur me dan een bericht via onderstaand contactformulier of bel me op nummer 020-4286846.

Door verzenden van dit bericht ga je akkoord met de privacyverklaring.
Uiteraard ga ik vertrouwelijk om met je gegevens

You cannot copy content of this page